Perskaitomas paveldas: užrašai, menantys žydų tautybės vilniečių gyvenimą

Kelionės pradžia – 13:30 val. Pilies ir Šv. Jono gatvės sandūroje. Apie 2 valandas truksiantį pasivaikščiojimą baigsime Pylimo gatvėje prie buvusio „Lietuvos“ kino teatro. Kelionės metu Vilniaus žydų paveldą perskaityti padės knygos „100 istorinių Vilniaus reliktų“ autorius Darius Pocevičius.

Renginys Facebook'e

lgus šimtmečius Vilniuje gyvenusių žydų gyvenimą šiandien geriausiai mena archyviniai įrašai ir knygos, kuriose užrašyti seniai mirusių žmonių pasakojimai. Tačiau apie žydų tautybės vilniečius galime sužinoti ir iš pėdsakų, kuriuos jie paliko urbanistinėje erdvėje. Tai savininkų monogramomis papuošti namai, krautuvėlių iškabų likučiai, architektūrinės buvusių sinagogų linijos ir memorialinės lentelės, primenančios svarbius įvykius ir čia gyvenusias neeilines asmenybes.

Taigi Vilniaus žydų paveldą, nors ir sunkiai, tačiau galime perskaityti. Tai ir bandysime padaryti per Vilniuje vyksiančias Europos žydų kultūros dienas. 2016 m. rugsėjo 3 d., šeštadienį, Laisvasis universitetas (LUNI) ir VšĮ „Rytų Europos žydų kultūros ir istorijos tyrimų centras“ rengia pažintinę kelionę „Perskaitomas paveldas: užrašai, menantys žydų tautybės vilniečių gyvenimą“.

 

              facebook lunirss lunitwitter luniwikipedia 32

Facebook

Vikipedija