b_850_563_16777215_00_images_iliustracijos_2016_vilnius_Visuotinės_eitynės_už_moterų_teises_Tokios_Lietuvos_dukroms_nepaliksime_Kam_ir_dėl_ko_Paskaitadiskusija.jpg

Užgimusios ir išgeneruotos „pogrindyje“, vienų sutiktos sveikinimais ir ovacijomis, kitų – linkčiojant galva ir murmant „nežinau, nežinau“... Pirmosios (tačiau tikrai ne paskutinės) visuotinės eitynės už moterų teises 2016 m. kovo 8 d. įvyko Vilniuje.

Renginys Facebook'e

1908 m. kovo 8 d 15 000 moterų žygiavo Niujorko gatvėmis, reikalaudamos sutrumpintos darbo dienos, didesnio užmokesčio už darbą ir rinkimų teisės. Kitais metais minėdami Tarptautinę moters dieną daugiau nei milijonas žmonių Austrijoje, Danijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje dalyvavo mitinguose už moterų teisę dirbti, balsuoti, mokytis.

Mintis Kovo 8-ąją minėti taip, kaip ji buvo minima prieš 100 metų, kilo stebint ne tik negerėjančią, bet ir blogėjančią moterų padėtį Lietuvoje. Lyčių lygybės indeksas krinta nuo 2005 metų.

Kur, kada ir kokiomis aplinkybėmis eitynių idėja buvo išgeneruota? Kas jos autoriai / -ės? Su kokiomis problemomis susidurta? Ir ko tuo siekiama? Į visus rūpimus klausimus bus galima gauti atsakymą kovo 24 d. 19.00 Mint Vinetu, Adresas: Šv. Ignoto 16/10, Vilnius.

Paskaitą–diskusiją ves Vilma Vaitiekūnaitė, politologė, žmogaus teisių aktyvistė, Žmogaus Teisių ir Lygių Galimybių komisijos pirmininkė

              facebook lunirss lunitwitter luniwikipedia 32

Facebook

Vikipedija